MEE locatie in de buurt
Ervaringsdeskundige MEE Annemarie

Ervaringsdeskundigen weten hoe het is en voelt

MEE biedt gratis onafhankelijke cliëntondersteuning voor elke inwoner van Weesp. MEE luistert, leeft zich in en geeft persoonlijk advies bij alle vragen over wonen, zorg, opvoeding, leren, werk of geldzaken. De ervaringsdeskundigen van MEE maken onderdeel uit van het Netwerk Vrijwillige Hulp.

Annemarie ’t Hart was 19 toen ze frontaal geschept werd door een automobilist. Ze stuiterde met haar hoofd op een stoeprand en liep ernstig hersenletsel op. Tegen wil en dank werd ze ervaringsdeskundig op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Nu, 28 jaar later, zet zij haar ontwikkeling in voor MEE.

Annemarie: “Het ongeluk schakelde mijn brein anderhalf jaar lang helemaal ‘uit’. Mijn leven stond op núl. Ik kende geen woorden meer, ik wist niet eens wie mijn vader en moeder waren. Ik moest opnieuw opstarten in een vreemde wereld.”

Alzheimer, maar dan andersom

“Zodra ik zelfstandig het ziekenhuis uit kon lopen was ik op mezelf aangewezen. En begon een langdurig leerproces. Niemand die hersenletsel ziet. De wereld zag een jonge vrouw van 19, die chemisch analist was. Maar ik was ziek, omgekeerde dementie noem ik het soms. Ik moest alles opnieuw leren, zónder professionele hulp. Ik kreeg wel fysiotherapie, maar niks voor mijn hoofd”, lacht Annemarie.

Ervaringsdeskundige

“Na 1,5 jaar kreeg ik mijn brein zover dat ik weer kon leren en slagen voor mijn opleiding. Maar uiteindelijk deed ik er 20 jaar over om alles weer kloppend te krijgen”. Nu werkt ze naast haar baan bij een reclamebureau 1 dag in de week als ervaringsdeskundige voor MEE. “Twee jaar geleden kwam ik erachter dat ik mijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heel goed kan inzetten. Ik heb een enorme passie voor de zorg. En bij MEE kan ik alles combineren.”

Toegevoegde waarde

“Ik bied, naast de MEE-consulent, een luisterend oor en zorg dat mensen zich veilig voelen. Ik snap hun proces, ik ken hun eenzaamheid, ik begrijp hun verdriet. Ik snap dat mensen woorden niet begrijpen. Ik haak aan vanuit mijn gevoel. Door geduld ontstaat vertrouwen. Vanuit die veilige situatie kan de cliënt stappen maken.”

Waarom doe je het?

“Soms zeggen mensen hardop ‘ik ben zo blij dat je er bent’. Mooi toch, daar doe ik het voor! MEE is er niet alleen voor mensen met NAH, maar ook voor mensen met psychoses, met een depressie of autisme. Kom gewoon langs. MEE vangt je op.”

www.netwerkvrijwilligehulpweesp.nl

Bron: artikel in WeesperNieuws | Foto: Marlise Steeman

Scroll to top