Cursusaanbod voor mantelzorgers in gemeente Soest

12 maart 2018

Cursus voor mantelzorgers en voor iedereen die voor een ander zorgt

Of je nu zorgt voor iemand met een fysieke handicap, voor een partner met dementie of een kind met een verstandelijke beperking. De belasting en het gevoel te moeten zorgen en alles te moeten regelen kan hoog zijn. Veel mantelzorgers ervaren stress of een gevoel van overbelasting.

Om u als mantelzorger te ondersteunen organiseren gemeente Soest, GGZ centraal, KAG, Lyvore, MEE, SWOS en Welzin een cursus voor mantelzorgers en voor iedereen die voor een ander zorgt.

Het programma

Er is een keuzeprogramma ontwikkeld waarbij u zelf kunt kiezen naar welk onderwerp(en) van het programma u wilt gaan.

1. Informatie over ziektebeelden

Wilt u graag meer informatie over ziektebeelden zoals autisme, dementie of NAH?
Schrijf u dan in voor de volgende informatieavonden:

  • Autisme - 14 maart 2018
  • Geestelijke gezondheidszorg - 4 april 2018
  • Dementie - 5 en 12 april 2018
  • Ziekte van Parkinson - 10 april 2018
  • Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) - 11 april 2018


2. Zorgen voor jezelf en grenzen aangeven

Wilt u weten hoe u goed voor u zelf kan zorgen en uw grenzen kan aangeven dan is de module “Zorgen voor jezelf en grenzen aangeven” de aangewezen keuze. U leert in deze bijeenkomst hoe u minder gespannen raakt door alle zorgtaken en hoe u een balans kunt vinden in zorgen voor u zelf en voor de ander.
Dit wordt gegeven op 17 en 24 april 2018

3. Plannen en organiseren

Mogelijk hebt u meer baat bij het plannen en organiseren van de zorg, waardoor u meer tijd krijgt voor uzelf. Het leren combineren van werk, privé ,mantelzorg en het stellen van prioriteiten.
Dit kan op 15 en 29 mei 2018

4. Wet- en regelgeving en sociale kaart

Heeft u juist meer informatie nodig over de wet en regelgeving & sociale kaart? Wat zijn er voor mogelijkheden vanuit de overheid en de gemeente Soest om het u gemakkelijker te maken, welke hulp kan u inroepen en welke organisaties zijn er voor u.
Deze bijeenkomsten worden gehouden op 12 mei en 5 juni 2018

5. Sterk met je netwerk

Sommige mantelzorgers hebben het gevoel er alleen voor te staan. Is dit het geval, dan bent u welkom op de bijeenkomst Sterk met je netwerk. Graag gaan wij met u in gesprek over de lasten en lusten van het ‘zorgen voor’ en hopen dat wij u kunnen inspireren in het ‘zorgen dat’. Sterk met je netwerk, de moeite waard!
Dit wordt gehouden op 23 mei 2018

6. Mindfulness

Leren ontspannen? Tijdens de oriënterende avond over mindfulness krijgt u de mogelijkheid om eens te proberen of het bij u past.
Deze avond vindt plaats op 19 juni 2018

7. Slotbijeenkomst

We sluiten gezamenlijk af met een slotbijeenkomst in het gemeentehuis voor alle deelnemers. Hier kunt u terugkijken op deze bijeenkomsten en hoort u wat de vervolgmogelijkheden zijn.
De slotbijeenkomst is op 26 juni 2018

Waar

Alle bijeenkomsten vinden plaats aan de Molenstraat 8c te Soest, uitgezonderd de laatste bijeenkomst op 26 juni in het gemeentehuis.

Tijd

We starten om 19.30 uur.

Kosten

De kosten voor het gehele aanbod zijn € 25,- . U kunt zelf kiezen of u een enkele module of het gehele programma wilt volgen. De prijs blijft gelijk.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg in Soest T 035 609 34 11 of via de website www.zorgzaamsoest.nl/mantelzorg-trainingen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de cursus? U kunt ook contact opnemen met Inge Broersma, coördinator hulp thuis 035 6023681.