MEE locatie in de buurt

Het verhaal van Roos
over Zorg

Roos is manisch en psychotisch. Zij maakte een crisis mee zonder èn met de Crisiskaart; een wereld van verschil!

jonge vrouw buiten kijkend in de camera

Een (on)veilig gevoel

Roos (34): “Ik was alleen thuis toen ik in crisis raakte. Ik brak binnen de boel af. Mijn buren belde de politie. Maar ik was heel erg bang dus liet ze niet binnen.”

Dan breekt de politie de voordeur open en komt met vijf man sterk haar huis binnen. Roos wordt uiteindelijk met geweld in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebusje. Ze denkt zelf dat ze ontvoerd wordt. Buiten staan alle buren op het pleintje te kijken terwijl Roos met loeiende sirenes wordt weggevoerd naar een kliniek in Amersfoort.

Roos: “Toen ik na deze episode weer thuis kwam, voelde ik mij niet meer veilig. Op mijn eigen plek thuis zijn al die akelige dingen gebeurd. Ik wilde dit nooit meer zo meemaken. Maar de kans dat ik misschien weer in psychose raak is er altijd. Toen zag ik bij mijn huisarts een folder over de Crisiskaart. Een Crisiskaart geeft iemand de mogelijkheid om regie te houden als het even echt niet goed gaat. Ik dacht meteen: Die kaart wil ik ook!”

Regie houden tijdens een crisis

Ongeveer een jaar later raakt Roos door een samenloop van omstandigheden opnieuw in een crisis. Alleen gaat alles nu heel anders. Dankzij de Crisiskaart!

Roos is net zo in de war als de vorige keer en de buren bellen weer de politie. Maar de politie ziet dit keer bij de melding dat er een Crisiskaart is. In de Crisiskaart staat wat er met Roos gebeurt en hoe je het beste met haar om kunnen gaan. Volgens de instructies van de Crisiskaart gaan de agenten met haar in gesprek. Dat zorgt er voor dat Roos rustiger wordt en zonder weerstand met de politie mee gaat naar de kliniek. De crisis is hierdoor veel minder ingrijpend dan de vorige keer.

De Crisiskaart geeft mij rust en houvast

De politie agenten zijn blij met de handvaten die zij krijgen door de Crisiskaart. Zowel voor Roos als haar omgeving is het fijn dat er geen heftig incident is.

Roos: “In mijn Crisiskaart zijn ook afspraken opgenomen over andere zaken die bij een crisis voor mij belangrijk zijn. Zoals wie er voor mijn hondje Bobby zorgt. Maar ook afspraken over voorzorg en nazorg. Ik ben ontzettend blij met de Crisiskaart. Het werkt echt en het biedt mij rust!”

Scroll to top